Det Internasjonale Barnekunstmuseet 1986-2016

Det Internasjonale Barnekunstmuseet er en institusjon i samfunnsutviklingens tjeneste, der barn og unge har en egen arena til å presentere hjertesaker, deres tankegang og meninger. I anledning museets 30 års jubileum 1.oktober presenteres høydepunkter fra museets permanente samling, inkludert et utvalg fra 9 ulike globale kunstprosjekter.

 

UTSTILLINGER

NORGE: NORSKE BIDRAG FRA MUSEETS SAMLING. I anledning Norges 100-års jubileum arrangerte museet en nasjonal tegnekonkurranse i samarbeid med Posten Norge: ”Hvordan tror du livet i Norge er om hundre år?”. Her kan vises noen av de 42.000 bidragene museet mottok, inkludert de heldige vinnerne som fikk bildet sitt på frimerke. I tillegg vises også andre eldre norske verk, inkludert en serie silkemalerier laget av barn fra Susendal Barnehage, Hattfjelldal.

FREMTIDEN I DINE HENDER (2004) Målet med dette prosjektet var å skape forståelse for barns egen opplevelse av å leve med en nedsatt funksjonsevne. Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med Rehabilitation International Norge & Atlas Alliansen.

ANYA DZHIBLADZE Silke-maleriene serien utstilt er kun få av mange verk laget av Anya fra Russland fra hun var 2 til 7 år. Anya jobbet i et tekstilmalerstudio for barnekunstnere som var drevet av sin egen mor, Lena Goodkevich.

NATUREN OG BARN (1989-) Det er en uoverkommelig koeksistens mellom mennesket og naturen. Denne utstillingen synliggjør de spesielt nære og direkte relasjonene mellom barn og deres naturomgivelser.

SOS-BARNEBY: GUATEMALA Visuelt vakre malerier fra en barnelandsby i Guatemala viser barns syn på relasjonen mellom kultur, land og mennesker. 

KATASTROFER (1991-) Utstillingen viser kunst som synliggjør barns opplevelser av katastrofer som Tsjernobyl, oversvømmelse, tsunami, flukt, krig, tørke og forurensing m.m.. De utstilte verkene er et utvalg fra det globale kunstprosjektet “Katastrofer sett med barns øyne” etter initiativ fra Verdens Helseorganisasjon.

FAMILIEN SETT MED BARNS ØYNE (1992-1994) 1994 ble av FN erklært som det Internasjonale Familieåret. I den forbindelse innledet UNESCO et samarbeid med Barnekunstmuseet om en global kunstkonkurranse med etterfølgende utstillinger verden over.

UTDRAG FRA UTSTILLINGENE “PAPPA´N I MANGE LAND” OG “MOR OG BARN” Det er mange måter forstå foreldrerollen på. Utvalg av bildene viser viktigheten av fedre og mor-og-barn relasjoner gjennom barnekunsten.

ORPHAN VOICES: ALENE MED AIDS 2001 Mange barn har mistet foreldrene sine som følge av AIDS-epidemien. Prosjektet, initiert av NORAD og utstillingen reflekterer over noen av disse opplevelsene og skjebnene sett gjennom barns egne øyne.

 

 

Bilde; «Idyll» av Lucas Z Cardillo (15) Guatemala

 

  • English
  • Norsk bokmål